Ученици

Шест медала за олимпийците по математика

Българският олимпийски отбор по математика спечели 1 златен, 3 сребърни и 2 бронзови медала, след сериозна надпревара в Младежката балканска олимпиада. Ръководител на отбора ни е проф. Сава Гроздев, преподавател във ФМИ на СУ.

Тази година престижното състезание се проведе от 24 до 29 юни в Слатина, Румъния. Участие взеха 11 балкански държави и 9 гостуващи държави от цял свят, сред които Индонезия, Франция, Саудитска Арабия, Филипини и други. България се нареди на четвърто място в отборното класиране след Турция, Румъния и Сърбия.

За изминалите 20 години отборът присъства 14 пъти в челната тройка на отборно класиране, от които 6 пъти завоюва и първото място. Състезателите са ученици от 7, 8 и 9 клас. Те peшaвaт 4 зaдaчи oт oблacти aлгeбpa, гeoмeтpия, тeopия нa чиcлaтa и ĸoмбинaтopиĸa.

„Голям повод за гордост е златният медал на Евгени Кайряков, който е втори сред 124 състезатели в общото класиране на олимпиадата“, коментират от Сдружението на ръководителите на олимпийските отбори по природни науки.

България участва в Младежката балканска олимпиада от основаването и през 1997 г., като за този период се е сдобила с 36 златни, 61 сребърни и 22 бронзови медали, благодарение на младите български математици.

Отборът, който представи България с изключителни постижения, беше в следния състав:

1.       Евгени Кайряков – златен медал и второ място в класацията сред 124 състезатели, 8 ĸлac, СMГ

2.       Виктор Балтин – сребърен медал,  8 ĸлac, ΠMГ Бypгac

3.       Иво Петров – сребърен медал,  8 ĸлac, CMГ

4.       До виет Къонг – сребърен медал,  7 ĸлac, CMГ

5.       Кристан Минчев – бронзов медал,  ΠMГ Бypгac

6.       Светлин Лалов – бронзов медал,  7 ĸлac, CMГ 

Източник: dnes.bg