Ученици

Шест ваканции за учениците

Учениците ще имат общо шест ваканции за цялата календарна година, но това не значи, че ще почиват повече. Просто съотношението учебни/неучебни дни е разпределено по-умерено и с идеята натоварването на децата да е по-малко.

В бройката на ваканциите влиза и лятната, а общият брой на дните извън клас е 110. Само в рамките на учебната година почивните дни са 39.

„Труд“ публикува плана на ваканциите.

Първият учебен ден си е на 15 септември и всички идеи за започване на годината от 1 септември или 7 септември остават на ниво дискусия.

Коледната ваканция се възстановява до 8 януари. Миналата година бе до 2 януари и това предизвика средношколски протести.

Два са почивните дни за Деня на народните будители – 1 ноември. Той обаче се пада във вторник т.г. и от министерството предлагат почивен да е и понеделник, 31 октомври. С уикенда есенната ваканция става четири дни.

Междусрочната ваканция, която преди беше в края на януари, сега се мести през февруари от 23 февруари до 26 февруари. Тя пак е два учебни дни – четвъртък и петък, и със събота и неделя става четири дни.

Пролетната почивка е от 7 април до 16 април, тук влиза и тази за Великден (следващата година е на 15 април).

За Деня на буквите учениците печелят също четири дни почивка – от 24-ти до 27-и.