Ученици

Шестокласник от Бургас впечатли на математическо състезание

Шестокласникът от ПМГ „Акад. Никола Обрешков“ в Бургас Константин Гаров спечели златен медал във възрастовата си група на големия математически фестивал „Золотое руно“, чието пето издание се проведе от 4 до 12 юни в Абхазия.

„Золотое руно“ се организира от Краснодарския център за работа с надарени ученици по математика „Бернули“. През лятото математици от бургаската гимназия ще се състезават в Китай и в Тайван.

Тази година повече от 90 ученици се надпреварваха за отличията.

Освен Константин, славата на ПМГ като място, където се създават отлични математици затвърдиха още шестокласниците Кристина Зангова, Христо Добрев, Михаела Милушева, Радостин Петров, Адриана Кирилова и Сияна Жекова и Даниел Рохов от VII клас, като всички те донесоха в Бургас грамоти за отличното си представяне.

Отборът от Бургас беше единственият роден представител на големият математически форум.

Освен с почти маратонската си продължителност, „Золотое руно” се отличава и с регламент, различен от всички други. Участието на математиците не завършва с решаването на задачите. При предаване на решенията журито изисква от всеки един да обясни как е стигнал до отговорите, а обичайна практика е знанията да бъдат проверявани и с уточняващи въпроси.

Особено впечатлено журито е било от обосновката на Константин, която е била приета с адмирации.

В средата на юли математиците от ПМГ „Акад. Никола Обрешков”- Бургас заминават за Азия, където ги чакат две тежки състезания – в Китай и в Тайван.