Ученици

Шествие в Пловдив срещу тормоза в училище

Във връзка с отбелязването на Световния ден за борба срещу тормоза в училище – 27.02.2019 г., Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните при община Пловдив организира шествие с деца от училищата в града.

То ще стартира в 11.00 часа от пл. “Стефан Стамболов“ 1, като ще продължи до Римския стадион и обратно до Цар Симеоновата градина, където ще е крайната точка. Мотото на деня е “Ден на розовата фланелка“.

Всяка година последната сряда на февруари е известна като Ден за борба с тормоза в училище. Познат е също и като „Ден на розовата фланелка“. На този ден участниците носят розово, за да символизират своята позиция. Всичко започва през 2007 г. като протест срещу инцидент, свързан с тормоз в едно училище. Две момчета в Канада застават зад гърба на свой приятел и съученик, който бил тормозен, защото дошъл на училище с розово поло.

Дейвид Шепърд и Травис Прайс купуват розови тениски и на следващия ден раздават на всички в училище, които дръзват да се включат. А те се оказали много. През 2008 г. премиерът на Британска Колумбия обявява този ден от февруари за ден срещу тормоза в училище. Всяка следваща година все повече ученици го честват, идвайки в училище с розови тениски и дрехи, на които пише „Тормозът спира тук“ и „Ден на розовата фланелка“. Скоро инициативата се подема и от хиляди училища по целия свят. За първи път в България се отбелязва през 2012 г.

Източник: plovdiv24.bg