Училища

Шахът да стане задължителен в училище, искат в Испания

Призивите шахматът да бъде един от предметите в училищната програма, както математиката, физиката или химията, се чуват в Испания все по-често информира сайтът fbr.bg.

През 2012 г. Европейският парламент препоръча играта да бъде включена в образователната система.

Първото държавно учебно заведение в Испания, в което започнаха да преподават играта шахмат в качеството на пълноправна образователна дисциплина, бе CEIP Luis Vives в гр. Елче (провинция Аликанте).

Още преди 18 години учениците от трети и четвърти клас изучавали шахмата, и на това се отделяли три академични часа на седмица. През 2007 г. в училището даже гостува бившият световен шампион Анатолий Карпов.

В програмата за учебната 2014-2015 г. шахматът бе включен в програмата и от администрацията на друго училище – CEIP L’Olla, намиращо се на крайбрежието на Коста Бланка – в град Алтеа.

„Засега шахматът, независимо от решението на ръководните структури на ЕС, ще остане в училищните програми“, каза координаторът на Федерацията по шахмат на Валенсия Густаво Мартинес, цитиран от rosbalt.ru.

„В автономната общност Валенсия днес има над 700 кръжока свързани с играта. Единствено за футбол има повече регистрирани секции. Шахматът е индивидуален спорт и затова е по-подходящ за училищата. Смятам, че има добри перспективи най-накрая да бъде официално приет в образователната програма“.