Учители

Шампионка иска повече авторитет за учителите

Една от най-големите български спортистки, двукратна олимпийска шампионка и с безброй победи от световни и европейски първенства по спортна стрелба Мария Гроздева сподели пред dartsnews.bg притесненията си относно съвремените порядки в училище.

„Никога няма да стана треньор или преподавател. Прекалено много държа на дисциплината. Ще гоня много от час“, разкрива шампионката, която е майка на три деца.

„Просто съм втрещена. Едва ли не вече е нормално ученик да посегне на човека, който му дава образование. Не мога да приема и родители да са агресивни към учителите. Вместо да се скарат на децата си, те ги поощряват. Целият ни народ е „разпасан“, споделя още Гроздева.

„И днес се изумих от наглото поведение на някои ученици. Заведох малкия Валери и забелязах, че другарчетата му говорят в час и нямат респект към преподавателя. Нужна е твърда ръка към подрастващите и колкото се може повече да повдигаме самочувствието на учителите. Вижте им условията, заплатите, напрежението, в което работят“.

„Нужна е промяна. Обиколила съм целия свят и виждам как се процедира навън. Трябва да се въведат униформите, да се изисква повече от учениците. Едно време в спортното училище едно неизвинено отсъствие можеше да сложи край на всякакви мераци да станеш шампион“, продължава петкратната олимпийска медалистка.

„Спортът учи на дисциплина, на екипност, на трудолюбие. На Запад знаят, че един гаф слага край на всякакви надежди. И там разбира се на са подминати от негативната тенденция“, казва още Мария Гроздева.