Училища

Чужд език по професия в професионалните гимназии

В професионалните гимназии ще се предлага чужд език по професия, обяви вчера зам. министърът на образованието Милена Дамянова. Тя говори на конференция за качеството на този тип образование.

„В момента има липси в големи размери по някои специалности. Например с години няма прием на „асансьорен техник“, отбеляза Дамянова, цитирана от „24 часа“.

„Не ни достигат специалисти по подемна техника, дърводелци, както и корабостроители“, даде нови примери лидерът на Синдиката на българските учители Янка Такева.

На конференцията се промотира идеята за създаване на малки паралелки по „защитени професии“. Те ще са с по 8 деца. В момента, за да се отвори клас е необходимо учениците да са поне 16. Тъй като в доста от специалностите не може да се събере бройката, училищата са принудени да обявяват нулев прием.

Отчете се и необходимостта от засилване ролята на бизнеса в процеса на обучение. С помощта на специалисти от различни области ще се пишат учебните програми в професионалните училища.

Още едно интересно предложение е получено в министерството. Студенти от Нов български университет предлагат да се въведе час по емоционална култура, за да се навакса пропуснатото във възпитанието на децата, отбелязва на страниците си „Новинар“.