Училища

Чуждите ВУЗ-ове примамват с евтино обучение

Все повече българи предпочитат да получат висшето си образование извън пределите на страната. Родните университети правят опити, но като цяло не успяват да предложат атрактивните условия на тези в страни, които в сферата на образованието все още смятаме за „екзотични“.

Скандинавският полуостров привлича все повече млади хора не само от България. Университетите в Швеция и Финландия осигуряват добро образование, при това на поносими за джоба на много българи цени.

Някои от тях примамват иностранци с безплатното си обучение. Става дума за държавни университети, информира „Телеграф“.

Този в Малмьо например предлага специалности в областта на политиката и международните отношения, европеистиката, социалните и компютърните науки, както и на биомедицината. Там се учи без такси, но пък трябва да се знае езика. Около 750 евро ще са необходими на желаещите да го посещават. Те нямат осигурено общежитие, а повечето трябва да работят, за да се издържат. Добрата новина е, че възможностите за легално пребиване на местния трудов пазар са големи.

За да кандидатстват в университета е необходимо да представят сертификат за издържан академичен IELTS, TOEFL, Cambridge Proficiency, Cambridge Advanced.

Финландия е една отлична възможност за получаване на добро образование. Също няма такси, а ако се живее на общежитие, разходите на месец може би ще излязат в рамките на 700 евро, пише още изданието. За да се влезе в местен университет трябват минимум 100 точки на TOEFL и добър успех в училище преди това. В страната на Дядо Коледа има над 450 бакалавърски и магистърски специалности, преподавани изцяло на английски език.

В Дания, която е на Континента, но често се слага в компанията на страните от Скандинавския полуостров, също ще учите безплатно. Там обаче разходите извън обучението ще са доста сериозни. Минус е, че трудно ще се намери работа, заради изискванията за познаване на местния език. Освен това се изисква и специално разрешително. Освен това на студентите като цяло не се гледа с добро око, ако работят, особено в първите два курса на обучението си.

Който замине за Шотландия пък, освен че ще учи на един остров заедно с колегите си от Кеймбридж и Оксфорд, ще има и шанса с добър успех да си намали сериозно таксата за обучение. Местните ВУЗ-ове по принцип също се ползват с добро име в средите. Холандия от своя страна пък става все по-желана образователна дестинация за българи, заради относително добрите финансови параметри на обучението. Една година в Ниската земя излиза между 7000 и 8000 евро, в които влизат всички разходи – за такси и пребиваване. Там също може да се учи на английски.