Мнения

Чужденци ще учат фармация в Плевен

Медицинският университет в Плевен ще обучава и чуждестранни студенти по фармация, както и българи, платено обучение, извън държавната поръчка, коментира пред БТА ректорът проф.д-р Славчо Томов.

Той уточни, че вече са предприети стъпки за акредитацията на платено обучение в новооткрития факултет „Фармация“, защото тази година е проявен изключително голям интерес към новото учебно звено.

Български младежи, които са се представили успешно на изпитите, но са останали извън класирането, са настоявали за платено обучение.

Имало е и многобройни запитвания от чужбина от млади хора, които имат желание да се образоват във факултет „Фармация“ в Плевен.

„Кандидат-студентската кампания за първия прием на студенти бе достатъчно показателна за интереса към новото учебно звено – 200 кандидати от цялата страна за 30 места“, коментира деканът на факултета проф.Тони Веков.

Според него големият интерес е предизвикан от специалния, нов за България, фокус на обучение – към фармацевти за индустрията, за клинични изпитания на лекарства и медикаменти, за клинични фармацевти в здравни заведения, фармацевтичен маркетинг, освен традиционните специалисти за аптеките.

Източник: dnes.bg