Училища

Чипровци без първокласници догодина

Цяла една община в България от догодина остава без първокласници. Тревожната новина съобщи областният управител на Монтана Ивайло Петров, цитиран от „Труд“. Става дума за познатият някога като Цветето на България град Чипровци, който от десетилетия наред обезлюдява заради икономическите условия в района и високата безработица.

Според последното преброяване граничната община с десет селища наброява едва 3715 души. От няколко години всички селски школа в района са закрити и децата от общината пътуват до училище „Петър Парчевич“ в Чипровци, информира изданието.

Два автобуса навъртат сериозен дневен километраж из девет села в Балкана, за да съберат учениците. В момента там има 120 ученици, от които 16 са в първи клас. Догодина обаче в школото нито едно дете няма да чуе за първи път училищния звънец.

„Имаме отлични преподаватели и прекрасно училище, но сме сгазени от демографския срив“, споделя директорката Светлана Тренчева.

В града обаче мислят позитивно и гледат надалеч. В плановете им са проекти за изграждане на центрове за деца, ще се борят и за изграждане на дом за сираци, обясняват от общинската управа.