Ученици

Чипровски килими объркаха учениците на матурата по математика

Задача за чипровски килими затрудни седмокласниците на националното външно оценяване по математика. Подрастващите доказваха знанията си по вариант номер едно.

Според учениците от пловдивското училище „Елин Пелин“ задачите до 20-а били лесни, но следващите пет се оказали доста по-трудни. Последната – 25-а, пък била с три подусловия.

13-годишната Анна разказа, че най-трудна била задачата за чипровския килим, а учениците трябвало да намерят лицето на триъгълника вътре в него. „Според мен, както и според квесторите, условието не беше пълно“, обясни Христо Арсов, който не успял да реши задачата. Въпреки това се справил добре с останалите задачи. Други като Георги пък изпитали затруднение при задачата за движение.

Повечето от учениците са се подготвяли за матурите година, но имаше и такива, които са отделили няколко седмици. Малцина пък са учили за изпита още от пети клас.

Над 61 000 седмокласници се явиха в сряда на изпита по математика. Резултатите ще са готови до 27 юни, а от 3 до 5 юли ще се подават заявленията за участие в класирането за гимназиите.

Вижте отговорите от матурата по математика ТУК.

Източник: marica.bg