Мнения

Чиновник изнесъл темата за матурата по БЕЛ

Полицията е задържала служител на Министерството на образованието и науката, който е изнесъл предварително темата на матурата по български език и литература.

Това съобщи в Рим министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Министърът е в състава на официалната българска делегация, която е на посещение в италианската столица по повод 24 май, съобщи Дарик.
Задържаният е Красимир Лефтеров, главен счетоводител в Центъра за интеграция към министерството. Когато е бил задържан, служителят на МОМН е бил в нетрезво състояние и не е оказал съдействие на полицията. До дни ще станат ясни имената на всички, участвали в схемата.

Не повече от 60 ученици са разбрали предварително темата, сочат досегашните разчети от работата на служителите на МВР. „Не смятам, че това ще повлияе върху цялостния резултат от матурите и не смятам, че родителите трябва да иживеят всичко това и като емоция, и като напрежение, което имат и самите ученици“, каза още Цветанов, цитиран от БГНЕС.
Министърът на образованието Сергей Игнатов е запознат с това докъде е стигнала проверката, но е заявил, че ще коментира, когато приключи разследването. Министър Цветанов не изключи възможността да има още задържани. Досега са разпитани поне 50- 60 души, уточни той. Виновният чиновник е в ареста за 24 часа.

След разследване на Дарик стана ясно, че темата, която се падна миналия петък на матурата по литература „Силата на словото в одата „Левски“ на Иван Вазов се е разпространявала сред зрелостницитеоще вечерта преди изпита. Другите два варианта на теми, които се споменават, са „Невъзможното завръщане в „Да се завърнеш в бащината къща“ на Димчо Дебелянов и „Магията в любовта във „Ветрената мелница“ от Елин Пелин. До момента обаче от просветното министерство отказват да кажат дали именно това са другите две теми. Проверката в Министерството на образование, науката и младежта за изтичане на информация преди матурата по български език не е показала нищо притеснително.