Ученици

Чиновете в кръг до четвърти клас?

Учениците от първи до четвърти клас да са наредени в кръг в класната стая, за да се научат да работят в екип и да не гледат гърбовете на съучениците си, предлагат експерти.

Специалистите искат това да стане практика в началния курс. И сега в някои училища чиновете са подредени по този начин, отбелязва „Телеграф“.

„При традиционната подредба на чиновете децата са с гръб един към друг и са принудени да вторачват поглед в учителя си. Ако са наредени в кръг, това ще ги предразположи да работят заедно, да си обръщат внимание и да си помагат“, обосновава се председателят на сдружение „Професионален форум за образованието“ и бивш директор на 151-во учлище Юрий Анджекарски.

Според него е необходимо и зониране на класната стая. Една част например да е приспособена за работа с компютър, а друга да е библиотека. Това ще даде повече възможности на преподавателя, в желанието му да поддържа реда и дисциплината.

На запад в класната стая на децата има и творческата работилница. В нея малчуганите могат да рисуват, конструират, изрязват, да работят с глина и пластилин и изобщо да се забавляват и да развиват креативността си.