Ученици

Четири отбора от Централна и Източна Европа ще участват на световния финал на Microsoft Imagine Cup

На 4 юни четири отбора от Централна и Източна Европа ще вземат участие в световния финал на най-голямото технологично състезание за младежи Microsoft Imagine Cup. Преди да преминат към глобалния етап на състезанието четирите екипа – iCry2Talk (Гърция, Малта и Кипър), Innobie (Унгария), Deafkit (Молдова), xVision (Румъния), бяха избрани за фаворити на регионалните финали на Imagine Cup.

В регионалните етапи от Imagine Cup участват младежи от цял свят. Кандидатите трябва да са ученици или студенти (в това число и докторанти), навършили 16 години, в отбори от максимум трима човека. Екипите представят проектите си пред жури от експерти, които избират четирите фаворита, които могат да бъдат избрани и да пътуват за световния финал на разноски на Майкрософт и да се състезават с най-креативните и талантливи отбори за голямата награда.

Проектът на отбор iCry2Talk е първото в света приложение за превод на детски плач в реално време. Приложението използва усъвършенствани техники за обработка на звукови сигнали и алгоритми за машинно обучение, за да разпознае нуждите на бебето и да даде словесна обратна връзка на родителите относно грижите, от които се нуждае новороденото.

Състезателите от Румъния xVision, от друга страна, представят проект за автоматизиран инструмент за медицински рентгенов анализ, които използва Azure Machine Learningи Azure Custom Visionза изготвяне на диагноза с радиографска точност и топлинна карта на всяка част от тялото. Системата е на Azure IoT Edgeи може да бъде използвана както в слабо развитите страни, където достъпът до радиолози е ограничен, така и в добре развитите медицински системи, където може да помогне на рентгенолозите в изготвянето на най-точна диагноза.

Другите два проекта, които ще се състезават в световните финали на Imagine Cup, са приложение за автоматичен превод на езика на глухонемите (Deafkit), и решение за интегриране на смесена реалност в началното обучение, комбиниращо мобилно приложение и учебник (Innobie).

Състезанието Imagine Cup се провежда от 2003 г. и е най-престижният световен технологичен конкурс за студенти и ученици. Майкрософт дава възможност на отборите от цял свят да работят с ментори и лидери в бранша и да получат обратна връзка как да усъвършенстват и развият проектите си и да вдъхнат живот на най-смелите си идеи.

Световният финал на Imagine Cup ще се състои през месец юли 2018 г. в Сиатъл, САЩ.