Институции Ученици

Четири изпита на Националното външно оценяване след 10. клас догодина

Две задължителни матури и две по желание ще полагат сегашните деветокласници догодина, когато станат в десети клас.

Те ще са първия випуск по новия закон, който ще има Национално външно оценяване и в десети клас. Родителите обаче вече се притесняват. Заради многобройните им въпроси потърсихме повече информация от просветното министерство- какви ще са изпитите, как ще се оценяват и ще влизат ли оценките от осми до десети клас в дипломата за завършено средно образование.

Националното външно оценяване след 10-ти клас, догодина, ще бъде по два задължителни предмета- български език и математика и по два предмета по желание- чужд език и информационни технологии. Изпитът по български ще е тест от въпроси с избираем или свободен отговор, ще се създава и текст. По математика изпитът също ще е тест с различни по вид задачи.

„Времетраенето към момента, колегите, които работят върху модела се ориентират в рамките на 90 минути“, казва пред БНТ Евгения Костадинова, директор на Дирекция „Съдържание в предучилищното и училищното образование“.По литература ще са дават само българските автори, изучавани от осми до десети клас.Чрез изпитите по желание пък учениците ще могат да получат сертификати за владеене на език и дигитални умения.На тестовете ще се пишат точки, които няма да се превръщат в оценки.

„Тези точки, резултатите им, ще бъдат записани в Удостоверението за завършен Първи гимназиален етап“, добавя още Костадинова.В това удостоверение ще влизат още средноаритметичните оценки по предметите от осми, девети и десети клас.

Изключително важно е родители и ученици да знаят, че точките, получени на Националното външно оцеляване след 10-и клас и всички оценки по различните предмети, получени в осми, девети и десети клас няма да влизат в дипломата за завършено средно образование.

Защо тогава ни е удостоверението за завършен Първи гимназиален етап в 10-и клас? С него учениците, които желаят могат да започнат работа. Те са вече на 16 и образованието нататък не е задължително. Ако пожелаят обаче по-късно отново могат да се върнат в системата.

„Не бива обществото да остава с впечатлението, че приключването на 10-ти клас и получаване на Удостоверение за завършен първи етап е равно на средно образование и че може директно да се продължи във висше образование – не, не може“, категорична е Евгения Костадинова.

Учениците, които продължат в 11 и 12 клас ще имат или професионално, или профилирано образование. Ще се учат само няколко най-важни общообразователни предмета – български, математика, чужд език, гражданско образование, но ще има най-различни профили от по три или четири предмета.

Ще има промени в матурите. Те ще са две задължителни – едната български език на общообразователно ниво, другата – профилиращ предмет. В дипломата за средно образование ще влизат само оценките от 11 и 12 клас и матурите.

Източник: news.bnt.bg