Ученици Училища

Четирима първолаци в борба за едно място

Средно по четирима кандидат-първолаци се борят за едно място в най-желаните столични училища.

Това показват данни, предоставени на „Монитор“ от Регионалното управление на образованието в София, обобщени във вторник вечерта, ден преди кампанията да приключи.

Най-много са малчуганите, желаещи да учат в 32 СУИЧЕ „ Свети Климент Охридски“ в район „Възраждане“. Там документи са подали родителите на 445 хлапета, докато в сайта на школото са обявени 5 паралелки с по 24 хлапета. Това означава, че за всяко едно от 120-те места се борят средно по 4-ма малчугани. В друго от училищата в района – 18 СУ „Уилям Гладстон“, също има повече от 400 желаещи. Там обаче ще могат да бъдат приети 168 хлапета. Така за едно място се борят 3 деца.

Наплив има и към 2 СУ „Акад. Емилиян Станев“ в район „Витоша“, където желаещите са 380. Местата обаче са само за 120 от тях, което означава, че отново всяко 2-ро дете няма да бъде прието.

Близо 300 са и хлапетата, подали документи в 73 „Владислав Граматик“ в район „Триадица“. Там обаче освен желаещите и обявените места са по-малко. В школото ще бъдат сформирани само 4 паралелки с по 22 хлапета. Така място в школото няма да има за повече от 2/3 от малчуганите.

Подалите документи са повече от местата и в доста други училища в столицата. Сред тях са 51 СУ „Елисавета Багряна“ в район „Красно село“ и 104 СУ „Захари Стоянов“ в „Триадица“, които са с близо 300 желаещи, както и 55 СУ „Петко Каравелов“ в район „Студентски“, където има 350 кандидат-първолаци.

Според шефката на образователния инспекторат Ваня Кастрева обаче родителите, които са решили да подадат в последния момент документите на детето си за прием в първи клас, са единици и тя не смятала, че настоящите данните ще се разминават с повече от 1-2 кандидати след края на първия етап.

Кастрева уточни още, че след като приключи еуфорията покрай матурите, ще бъде направен цялостен анализ колко са децата от всяка една от групите, свързани с критерия за уседналост при приема. Както е известно, от миналата година за прием в първи клас най-важен е именно този критерий. Най-голям шанс да бъдат приети в желаното от тях училище имат децата, живели в района на училището през последните 3 години, както и тези, чиито братя или сестри до 12-годишна възраст са възпитаници на същото школо. Те попадат в първа група. Във втора са тези с непроменян между 1 и 3 години адрес. Хлапетата, чийто адрес е сменян в рамките на по-малко от година, се нареждат в трета група. В последната четвърта група пък са малчуганите, чийто постоянен или настоящ адрес е извън прилежащия район на училището, в което подават заявление.

На 3 юни в 17.00 часа ще бъдат обявени списъците с класираните хлапета, а от 4 до 6 юни родителите следва да запишат детето си в училището, в което то е прието.

Източник: monitor.bg