Мнения

Честит празник!

Мрежата на учителите-новатори поздравява всички български учители, ученици, родители с най-светлия празник 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. За пръв път празникът е отбелязан през 1851 г. в епархийското училище „Св. Св. Кирил и Методий” в гр. Пловдив по инициатива на Найден Геров. От тогава – до ден днешен това е българският празник, който всички празнуваме, независимо в какво социално и икономическо състояние на битността се намираме.
Независимо дали с църковни обреди, манифестации, концерти, в училищния двор или просто вътрешното усещане, че днес е нашият български специален ден.

Днес празникът се отбелязва за 159 път. Може би за 159 път всеки от нас ще потърси отговор какво всъщност значат така познатите ни думи – просвета, култура, писменост….
В своя класически смисъл просветителството е война на знанието срещу предразсъдъка.

Писменост от своя страна е използването на символи, записани върху някакъв физически носител, за образуване на думи и други езикови конструкции, които представят някакъв език и носят информация.

Съществуват над 200 дефиниции на понятието „култура“. Традиционно през вековете тя означава обществено разслоение – използва се по отношение на предмети и дейности, предназначени за елитарна употреба.

Днес искаме да поздравим всички български учители, които се борят срещу предразсъдъците, които ни раздират.

Да поздравим българските учители, които ни помагат и напътстват в търсенето на истината в многообразието от информация която създаваме и потребяваме.
Да поздравим българските учители, които със своята ежедневна работа правят обществото ни и нас самите елит.
 
Честит празник!
 
Екип на мрежата на учителите – новатори