Мнения

Честваме Световния ден на книгата!

На днешния ден, 23 април, от 1995 г. насам отбелязваме Световният ден на книгата и авторското право. Идеята е да се подпомага четенето, публикуването и защитата на интелектуалната собственост чрез авторското право.

Въпросният ден преди 20 години се обявява като празник от ЮНЕСКО.

Защо точно 23 април? На този ден през 1616 г. са починали Уилям Шекспир, Мигел де Сервантес и Инка Гарсиласо де ла Вега.

Древните форми на съвременната книга датират от повече от 5 000 г. с шумерската глинена плоча от асиро-вавилонското клинописно писмо.

За предшественици на книгите се смятат и дървените плочи, на които са писали римляните. По-късно идва папиросът, особено популярен в Египет. Египтяните не позволявали да се разпространява извън царството им и това дава възможност в Пергам да открият пергаментът, който се прави от обработени животински кожи.

Хартията я откриват китайците около 200 г. сл. Хр. По-късно арабите я пренасят в Европа. Следват дълги години, в които книгата получава своето развитие. Първоначално написана на ръка, а по-късно улеснено с откриването на печатарството.

В Европа началото на книгопечатането е поставено около 1445 г. от Йохан Гутенберг.

Днес книгата все по-успешно се замества от електронния четец. Първо сваляхме текстове от Интернет, които четяхме на настолния компютър, а днес вече има специални устройства, които дори „прелистват“ виртуалната книга.

На фона на ставащите все по-лъскави и привлекателни на външен вид книги и на това, че темите са все по-разнообразни, у нас от години отбелязваме значителен спад на четенето. Българите дават по десетина лв. средно на година за нови книги – факт, който говори сам за себе си.

Днес не е нужно да имаме голяма домашна библиотека. За съвременния човек е достатъчно да има таблет или дори само мобилен телефон, за да може да чете навсякъде и по всяко време.

На празник се правят пожелания. Нашето на този ден е непроменено – четете повече!

Честит празник!