Учители

Честваме Деня на Ботев и на загиналите за свободата на родината

България днес отбелязва Денят на Ботев и на загиналите за свободата на родината. По традиция днес събитието ще бъде почетено с възпоменателни церемонии в цялата страна.

На 1 юни (20 май стар стил) 1876 г. Ботевата чета влиза в тежка битка с турските потери, в която загива Христо Ботев.

След Освобождението Денят на Христо Ботев се отбелязва на годишнината от смъртта му, 20 май. При въвеждането на Григорианския календар през 1916 година денят е отбелязан точно една година след предходния — на 2 юни, като тази традиция е запазена и до днес. Разликата от един ден е получена заради високосната в Юлиянския календар 1916 г., която не е броена като такава в Григорианския.

До края на 19 век денят се чества като празник на студентите, а след Първата световна война е обявен за общостудентски празник, сочат историческите извори.

Големият български поет и революционер Христо Ботев започва организирането на чета в Румъния след новината за Априлското въстание. Отрядът тръгва от Гюргево към България, качвайки се на кораба „Радецки“ на 16 май 1876 г., а членовете му са предрешени като градинари. Те заставят капитана да спре на българския бряг при Козлодуй.

Всенародно поклонение ще се проведе на връх „Околчица“. То започва с възстановка от Национално дружество „Традиция“ на последния бой на четата и гибелта на Христо Ботев.

След това Врачанският митрополит Калиник ще отслужи молебен за България. Председателят на парламента Михаил Миков ще произнесе слово и ще поднесе цветя на паметника на връх „Околчица“.

Честит празник на всички будни българи и истински патриоти!