Училища

Частни и математически гимназии окупираха топ 10

Само частни училища и математически гимназии превзеха Топ 10 на школата у нас според резултатите на изпитите от 7 клас. Те си поделят поравно челната десетка – в нея са точно пет математически и пет частни школа, съобщава „Стандарт“.

На първо място се класира столичното частно основно училище „Света София“. Веднага след него от второ до пето място се нареждат математически гимназии. Начело на списъка им е Софийската математическа гимназия, следвана от математическата гимназия „Д-р Петър Берон“ във Варна.

Четвърта е математическата в Пловдив, а пета – тази в Стара Загора. На шесто място се класира Първо частно прогимназиално училище в Бургас, следвано от Първа частна математическа гимназия в столицата. Осми и девети са частните училища „Веда“ и ЕСПА в София, а десета – математическата гимназия в Русе.

Първото държавно нематематическо училище, което попада в Топ 20, е Националното училище по културата в Горна баня, което е на 15-а позиция. Веднага след него е училище „Петко Рачев Славейков“ във Варна. Извън тях в Топ 20 няма други държавни и общински школа, които да не са с профил математика.

Според класация само на софийските училища пък седем от училищата в челната десетка са частни. В нея освен посочените горе са и „Евростар“, Българско школо“ и „Дорис Тенеди“. Освен СМГ и училището в Горна баня, в десетката е влязло и още едно общинско школо – 107 ОУ, което има договор с НПМГ и подготвя кадри за нея. Сред последните в класацията по традиция вече от няколко години са предимно ромски училища, като на последното място е 106 ОУ „Григорий Цамблак“ в квартал „Левски“.