Училища

Частните училища няма да свалят цените

Намаление на цените на частните училища заради държавното финансиране няма да има, а и в интерес на истината никога не е обещавано. Новото след цялата многомесечна дискусия по този казус е, че в крайна сметка повечето от тях ще се откажат от държавните пари.

Според тях текстовете в закона, който все още не е приет, дискриминират учениците им.

Основното, което частните школа не приемат, е задължението да обучават 20% от учениците си безплатно, ако вземат пари от държавата, което депутатите им вмениха със закона. Държавата ще им даде 1400 лева на дете, но таксата е около 8000. Това означава някой друг да плати 6600 лева на всеки „безплатен ученик“.

Това би означавало да вдигнат таксите на останалите родители, чиито деца учат платено. Освен това не са ясни и критериите, по които ще се подбират децата, които няма да дават такси. В закона пише, че те трябва да са с изявени дарби или специални образователни потребности.

Според председателката на Българската асоциация на частните училища Милка Славчева този текст отваря вратички за корупционен натиск да бъдат приемани точно определени деца. Във вторник асоциацията има заседание, на което ще реши какви действия да предприеме спрямо този текст. Възможно е те да бъдат и съдебни – както у нас, така и в чужбина, пише „Стандарт“.