Мнения

Частните уроци – патерица или бич за родното образование?

Времето за матурите и кандидатстудентските изпити наближава и масово децата се опитват да подобрят оценките си. Българското образование обаче е така устроено, че много често учениците напредват с различно темпо, затова се изисква индивидуално обучение. Става така, че частните уроци са неразделна част от развитието на всеки, който иска да има по-добро образование – независимо дали това означава да бъде приет в по-елитно училище или университет. Ако искаш да кандидатстваш за по-търсена специалност, влизането е почти невъзможно, ако не си се готвил индивидуално поне една година назад.

И както е по цял свят, търсенето определя предлагането. Нуждата от уроци се задълбочава все повече, колкото образователната система затъва. Многото бумащина, стрес и постоянно променящата се учебна програма кара учителите да действат често пъти на автопилот. В тази връзка, някъде нещо по веригата скърца, за да се ходи масово по частни уроци, въпреки редовното обучение.

Мнозина родители си затварят очите за недекларираните доходи на учителите, защото имат нужда да обучат детето си съвестно и задълбочено. А това става предимно при частните уроци. Едва ли има човек в държавата, който да иска да се отнемат и малкото странични доходи на педагозите, но не крещи ли частното обучение достатъчно за качеството на държавното образование? 

Всеки иска най-доброто за детето си и затова тази масова практика на частните уроци няма да спре скоро. Поне докато не се направи толкова чаканата генерална реформа в образованието. А дотогава то ще се опира на добре познатата патерица и ще наваксва пропуснатото в хола на някоя учителка.

Източник: Автор Веселина Стефанова/ teacher.bg