Ученици

Частните уроци за седмикласниците скочиха двойно

Частните уроци за седмокласниците, месеци преди провеждането на т.нар. „малки матури“, поскъпнаха почти двойно.

Цените за подготовка за влизане в елитните училища са скочили от 20 до 100 процента според качеството и нивото на преподавателите. Така подготовката на един седмокласник за изпитите излиза на родителите над 2800 лева, пише „Труд“.

В София 60 минути подготовка по математика или български език достига до 50 лева за 1 астрономичен час. Докато миналата учебна година за 60 минути индивидуална подготовка във Варна имаше оферти за 10 лв., сега най-евтините уроци по български език и математика са по 15 лв., а повечето преподаватели вземат по 20 лв.

Частните уроци за малките матури в Пловдив варират между 20 и лв. на час, както за български език, така и за математика, а в Бургас цената сега е закована на 40 лева. Само до миналата година уроци се даваха за 25 лева на час.

Малко по-евтин вариант за извънкласна подготовка са курсовете, организирани от различни школи. Цените варират от 110 до 200 лв. месечно, а по разбивка урокът в група излиза между 13 и 20 лв. В част от школите срещу таксата се дава и достъп до база от онлайн тестове за допълнителна подготовка. Прилагат се и съвременни методи за обучение като разработени теми по литература, които се изпращат по електронна поща срещу заплатена такса средно от около 50 лева. Организират се и групови подготвителни курсове, които продължават през цялата година, а таксата е около 200 лева на ученик.

Източник: dnes.dir.bg