Ученици

Цяло училище с двойки по български език

Всички 14 седмокласници от училището в с. Голямо Ново, Търговищко са получили двойки на външното оценяване на изпита по български език и литература, пише „Труд“. Цялата област е сред най-слабо представилите се на този изпит, припомня изданието.

Според специалисти от регионалния инспекторат проблемът се дължи на няколко фактора, в много случаи независещи от усилията на учителите в училището.

„В селото има 1145 души, от които българите са по-малко от 100. Всички деца от седми клас са турскоговорещи, освен това са от бедни семейства и това оказва огромно влияние върху качеството на обучението им. Оценките са изненада на фона на къртовската работа на учителите, които с активните си дейности заслужават похвала, но са и очаквани от гледна точка на факта, че децата чуват българска реч единствено в училище“, категорична е директорката на просветния инспекторат Невяна Захариева.

„Всички ще имат допълнителни часове, включително и през лятото. Няма да оставим така нещата“, обясни директорката на школото Стелияна Димитрова.

Oще по темата