Ученици Училища

Цяла седмица ваканция заради матури и евровот

В дните до баловете предстои серия неучебни дни в училищата.

Заради матурите няма да се учи на 21 и 23 май. Следващият – 24 май, също е неучебен заради честванията на Деня на славянската писменост и култура. Много училища ги сливат, като в сряда правят спортни празници. В деня след изборния уикенд – 27 май, училищата все още няма да са отворили след евровота. Така на практика занятията ще се подновят чак на 28-и.

Зрелостниците с абитуриентски балове на датите 25 и 26 май тази година няма да могат да се съберат за последно в училище, а ще идат направо в ресторанта за партито. Причината е в изборите за евродепутати. Провеждането им налага забрана в сградите и дворовете да влизат външни хора точно на двете дати, които, заедно с 24 май, се избират от най-много учебни заведения за абитуриентските балове. В изборния ден и предния, който е ден за размисъл, училищата ще се охраняват от полицията.

Ограничението не предизвиква масов ропот – мнозина от абитуриентите в последните години даже спестяват ходенето в училището, за да избегнат задръстванията в трафика в пиковите часове, когато всички зрелостници се изсипват на улицата.

Източник: marica.bg