Институции Училища

Църквата дава терени за строежа на училища

София ще получи два терена от църквата, за да построи две училища и детска градина в кварталите “Витоша ВЕЦ – Симеоново” и “Манастирски ливади – изток”.

В двата квартала няма училища, не стигат и местата в детските градини. Подкрепа за идеята през миналата година даде лично патриарх Неофит след среща със столичния кмет Йорданка Фандъкова. Подобен жест за предоставяне на имоти от църквата за училища в столицата не се е случвал през последните 20 години.

“Това е много добра възможност да изградим училища и детска градина в два от новите квартали на София, които са гъстонаселени и няма останали общински терени за строителство. Затова искам да благодаря лично на патриарх Неофит и на игуменката на Драгалевския манастир за подкрепата. Инициативата е на двамата районни кметове – на “Лозенец” – Любомир Дреков, и на “Триадица” – Николай Терзиев. Важно е, освен да получат много добро образование, децата да бъдат възпитавани и в духовните ценности. Затова в новите училища религията ще е свободно избираем предмет”, коментира столичният кмет Йорданка Фандъкова пред “24 часа”.

“Идеята е на общината. Разговаряме, има работни групи, но още нищо не е окончателно. Работим и по процедурата, има различни варианти”, казва игумения Серафима от Драгалевския манастир “Успение Богородично”.

Все още общината и църквата уточняват формата, под която двата терена ще се ползват от кметството. Вероятно терените ще бъдат предоставени за 50 г. След като се подпишат договорите, ще започне и проектирането на новите сгради. “Двете училища ще са основни – от първи до седми клас. Възложила съм на главния архитект да се подготвят проекти, които да осигурят най-добрите условия за образование – със спортни зали, различни кабинети, площадки за игра и др. Във “Витоша ВЕЦ – Симеоново”, където ще построим училище и детска градина, ще оформим цял образователен комплекс. Най-важното за по-малките деца и родителите им е училището да е близо до квартала, в който живеят”, каза Фандъкова. Вероятно тази година ще започне проектирането на новите училища, а след това ще стартира и строителството.

“Уточняваме формата, под която ще ни бъдат предоставени имотите – дали с право на ползване за 25 г., или с право на строеж за 50 г. Имотът във “Витоша ВЕЦ – Симеоново” е 22 дка. Предвидени са средства за проектиране в бюджета. Надявам се да финализираме преговорите максимално бързо, защото строителството на училище и детска градина е изключително важно за хората, които живеят в квартала, който продължава да се разраства. Проектите за бъдещите сгради ще бъдат обсъдени с тях”, обясни кметът на район “Лозенец” Любомир Дреков. Теренът там е на ул. “В. Арнаудов”, под която в бъдеще се планира да минава и метрото. Върху 22-та дка освен училище и детска градина е предвиден и парцел за църква по искане на живеещите в квартала.

Източник: 24chasa.bg