Ученици

ЦЕРН привлича ученици и студенти на стажове

ЦЕРН предлага стажове за студенти, а вече и за ученици, каза пред БНР Зорница Захариева, която работи там от 16 години.

„ЦЕРН се опитва да заинтригува ученици още от гимназиалния курс на обучение и за това има различни програми. Една от тези програми беше за български ученици стажанти, която се проведе като пилотно издание миналата година и имахме щастието да приветстваме в ЦЕРН 24 изключително талантливи български ученици. Тези ученици имаха възможност в рамките на две седмици да работят по минипроектчета, да имат свои ментори – българи, които са в ЦЕРН, и да се интегрират в рамките на тези две седмици в живота на ЦЕРН“.

Захариева поясни и какво включват студентските програми: „Всяка година ЦЕРН организира два вида стажове. Едните за т.нар. „летни студенти“ и в рамките на два или три месеца, през лятната ваканция, студенти могат да дойдат в ЦЕРН и да работят по проекти.

Другият тип стажове са т.нар „технически студенти“. Те са за малко по-дълъг период – между 6 месеца до 1 година имат възможност да дойдат в ЦЕРН и да работят. Изискването за студентите е да имат завършени две години на образование или минимумът е да имат втора година на бакалавърска степен, за да могат да кандидатстват за тези стажове, Специалностите варират – от физика, всички инженерни дисциплини са представени в ЦЕРН, и разбира се, информационни технологии и софтуерни инженери“.

Зорница Захариева отговори и как може да се започне работа в ЦЕРН: „Студентите, след като завършат своята бакалавърска или магистърска степен, могат да кандидатстват в ЦЕРН и ЦЕРН отново има програми за т.нар. „млади специалисти“, където хора, които са завършили, могат да кандидатстват и не се изисква да имат много дълъг стаж натрупан“.

Източник: topnovini.bg