Училища

Целодневното обучение стартира в средищните училища

Близо 135 000 ученици от първи до осми клас само след месец ще започнат по-особеното си обучение. Освен досегашните (за повечето) стандартни занятия, те ще започнат да остават в клас и следобедите.

Целодневното обучение се въвежда в повече от 800 средищни училища у нас, информира „Телеграф“. Те са в места, с жители под 10 000 души. Обучението струва на държавата 180 000 000 лв.

Една от първоначалните идеи е, да се преодолее голямата разлика в успеха на децата от малките и по-големите градове. В допълнителното време ще се пишат домашни, ще се помага на тези, които имат нужда от допълнителни обяснения и ще се спортува.

Промяната засяга не само учениците, но и преподавателите им, някои от които ще преминат допълнителни обучения.

Школата могат да кандидатстват и за допълнителни средства по еврофондовете. Програмата, по която по-големи ученици остават в клас след часовете се нарича „Да направим училището привлекателно за младите хора“. По нея са предвидени за разпределяне около 100 000 000 лв.

От просветното ведомство обясняват, че с ангажирането на близо 300 000 ученици от повече от 1100 училища се надяват да се създадат условия за развитие на потенциала на личността на учениците с оглед бъдеща социална и професионална реализация.

Всекидневникът допълва, че за новата учебна година от МОМН предвиждат и още една съществена промяна. По европроект за ученическите практики, след 15 септемри се очаква да се включат 40 000 ученици от горен курс, които ще подпишат договор за стаж във фирма, а разходите ще бъдат поети от министерството. Целта да се даде акцент на практическите занимания, вместо както досега – на сухата теория.