Училища

Целодневна смяна и за второкласниците от есента

От следващата учебна година училищата да осигурят подходящи условия за целодневна смяна и на учениците от втори клас, предвиждат от министерството на образованието. Към настоящия момент по цял ден в учебните заведения по желание на родителите остават само първокласниците.

Освен това средищните училища, които са 800 от общо 2700 у нас, ще получават повече пари, ако обгрижват цял ден децата от първи до седми клас, а не само тези, които пътуват до школото от друго населено място.

Това обяви главният секретар на Министерството на образованието, младежта и науката Красимир Вълчев при представянето на резултатите от проекта за въвеждане на делегираните бюджети в училищата.

Според представените от него данни средната брутна учителска заплата към момента е около 710 лева. Все пак има и школа, където преподавателите се разписват и за над 1000 лв брутна заплата. Минималното месечно възнаграждение за учителите в страната е около 550 лв.

Средният процент на добавката за прослужено враме в системата е 20-21 %. Тя започва от 2 % за младите учители и завършва с над 30 при тези с най-голям стаж.

Снимка: kardjali.bg