Мнения

Целите на тестовете за 3-годишни. Какво представляват и каква е ползата от тях?

Скрининг тестовете на 3-годишните деца не е задължителна форма, но е търсена от родителите, които имат опасения за своите деца и търсят подкрепа за стимулиране на тяхната активност. Това каза пред БНТ психологът доц. Мария Трифонова, ръководител на секция „Психология на развитието и здравето“ – БАН, в коментара си за предложението на МОН за скрининг изследване на 3-годишните деца, заложено в Наредбата за приобщаващото образование.

Според нея колкото по-рано се установи наличието на някакъв риск или проблем в развитието на детето, толкова по-резултатни ще се усилията на специалистите при неговото преодоляване. „Това далеч не е тест за оценка на познанията на децата, за техните постижения. Това е тест, които ориентира специалистите в известни проблеми в развитието на детето. Това са игрови ситуации, в което детето се забавлява, чувства се свободно да дава своя избор, да изразява предпочитания“, поясни доц. Трифонова.

За Яна Алексиева от Фондация „Родители“ няма нищо смущаващо в това 3-годишните да бъдат подлагани на тест. „Ако има някакво смущение, то е по-скоро как се случва процесът, кой прави този скрининг, кой дава обратна връзка на родителите. Вярно е, че е нужен такъв тип скрининг, който да подкрепи усилията и на учители, и на родители в процеса на развитието на детето“, каза тя и допълни, че в тази връзка е важно да има психолози в детските градини.

Източник: news.bnt.bg