Христо Стоичков стана ”Доктор хонорис кауза” (видео)

Христо Стоичков стана ”Доктор хонорис кауза” (видео)

Легендата на българския футбол Христо Стоичков днес получи почетното звание “доктор хонорис кауза” на Пловдивския университет. Знакът на ВУЗ-а и грамотата на старобългарски и латински му бе връчен точни в 11:11 часа на днешния 11.11.2011 г. на специална церемония в Аудитория 6 на Ректората.

Почетните доктори по принцип се подбират между световноизвестни учени с особени заслуги за развитието на световната наука. Стоичков обаче получи титлата си заради това, че успя да убеди финансовия министър Симеон Дянков да даде средства за спортен комплекс в университета.

Стоичков е третият спортист, след Карло Анчелоти и Христо Бонев, който получава почетното звание. Титлата върви и със задължението веднъж годишно да изнася публична лекция пред студенти.

Футболистът, радвал с играта си и тренирал отбори общо на четири континента, благодари за оказаната му чест и заяви, че се радва “двойно на званието”, защото именно в Пловдив е направил първите си стъпки като футболист.

На церемонията присъстваха министърът на младежта, физическото възпитание и спорта Свилен Нейков и министърът на културата Вежди Рашидов.

Модерният ляв бе предложен за званието от проф. Веселин Маргаритов, функционален декан по спорт и социални дейности в Пловдивския университет.

Още по темата

Виж видео от събитието

Коментари във Facebook