Мнения

Христина Краева, психолог: Основната причина за разрастването на агресията в училище е нейната безнаказаност

Основната причина за разрастването на агресията в българското училище е нейната безнаказаност. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин психологът Христина Краева. По думите ѝ, като цяло темата за агресията е много стара.

„Агресия винаги е имало, ще я има и в бъдеще. Просто днес проблемът се дискутира повече, заради зачестелите случаи на насилие и тяхното оповестяване в медиите. Агресията е поведение, насочено към увреждане или нанасяне на вреда на човек. Агресията има различни форми: директна и индиректна, също така агресията може да бъде физическа и/или вербална. Проявява се под най-различни форми“, обясни Краева.

Като цяло темата за агресията е много обширна и актуална в днешно време. „Основната причина за разрастването ѝ в българското училище е нейната безнаказаност. В съвременното българско училище няма ясни правила и наказуемост на девиантното и агресивно поведение, няма единна система, според която учениците да се наказват. Според мен именно това е основата на проблема. Липсват процедури за съгласувана система за наказания, както казах, оказва се, че в училище учениците имат права, задължения, но не и наказания за поведението“, добави Краева. Тя заяви, че всичко това я препраща към едно по-старо време, когато за 3 отсъствия са намалявали поведението, а за сбиване са изключвали от училище.

Източник: focus-news.net