Ученици

Храна и вода тежат в ученическите чанти

Големият шум, вдигнат от родителите около тежестта на ученическите чанти, може и да се окаже за нищо. Организираха се няколко кампании за олекотяването на раниците, а акцентът във всички беше насочен по посока училищата. Обвиненията са за тежките учебници и помагала, които висяха по гърбовете на децата.

Една от идеите беше да се ползва втори комплект учебници, друга – да се наблегне по-сериозно на целодневното обучение. В някои училища пък бяха готови да осигурят шкафче за всяко дете.

Седмица след началото на учебната година обаче децата продължават да мъкнат същите тежести, алармира „Телеграф“. Оказва се, че на практика е невъзможно да се свали товара изведнъж. Причина за това се оказват фактори, които не са точно обект на родното образование.

Екипът на медията се натъква на феапантен случай, за който разказва директор на столично СОУ. Родител му се оплакал, че раницата на детето му е тежка, но при проверката се установило, че в нея освен ученическите пособия присъствали четири сандвича, две бутилки минерална вода и екип за физическо.

Все повече са училищата в страната, които се вписват в новите критерии за здравословно хранене на децата. То обаче излиза малко по-скъпо и вероятно натежава на семейния бюджет. Това е и вероятната причина чантите да носят и хранителни провизии.

Оказва се, че родителите освен, че сами товарят децата, не обръщат внимание и на още куп непотребни предмети, които присъстват в чантите. Става дума за лексикони, албуми, при най-малките и различни играчки.

Медията отбелязва, че все още не се забелязва достигането до „златната“ среда на всекидневно натоварване на децата. Проверка в училище във Видин е показала разлика от четири килограма в товара на деца от един клас. Масовото ползване на неудобни и тежки раници в допълнение с необходимото за деня качват килограмите понякога и до осем.

Ситуацията там където е осигурен втори комплект учебници е чувствително по-добра. Не всички училища обаче имат възможността да го направят. Надеждите на МОМН са до началото на следващата учебна година този проблем почти да е решен.