Ученици

Храната в училище-стимул срещу риска от отпадане

Здравословното хранене в училищата е мой приоритет. С него се цели осигуряване на пълноценна и разнообразна храна, ежедневна консумация на зеленчуци и плодове, достатъчен прием на мляко, млечни продукти и други богати на белтък храни, увеличаване консумацията на пълнозърнести храни, ограничаване приема на мазнини, захар и сол, заяви министърът на образованието Меглена Кунева.

Храната, която се раздава в училище, е предвидена като допълнителен стимул по отношение на децата в риск от отпадане. Тя играе и социална роля, особено в райони с висока безработица и предимно ромско население. В някои училища са решили проблема като не дават всеки ден безплатни закуски, подчерта министър Кунева. Два пъти в седмицата се раздават плодове и мляко по програмите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“. В останалите три дни се предоставят безплатни закуски, които са по-качествени и съответно по-скъпи.

Безплатните закуски за децата от І до ІV се осигуряват по Националната програма за развитие на училищното образование и предучилищното възпитание и подготовка. По нея се отпускат около 20 милиона лева годишно, а храната за едно дете е на стойност между 50 и 95 стотинки на ден. Много родители се възмущават, че т.нар. „безплатна закуска“ е оскъдна и много често включва храни, които не са полезни за децата. 

Източник: МОН