Училища

Храната в училищата – евтино, качествено, но малко!

Евтино и качествено, но малко. Това е формулата, по която някои училища в страната определят менюто в училищния стол.

Те са предпочели да дават по-малко храна за учениците, за да не се повиши цената на купона. Така са намерили начин, как хем да не вдигат стойността на школския обяд, хем да спазват изискванията храните, с които се приготвят гозбите за децата, да са по БДС и по стандарт „Стара планина“, пише вестник „Монитор“.

В СОУ „Ангел Каралийчев“ в Стражица например, от тристепенно меню са преминали на двустепенно, обясни директорката Пенка Димитрова.

„Сега три пъти в седмицата предлагаме на децата супа и второ и два пъти второ и десерт, за да има повече пари за хранене. Хубаво е децата да се хранят с качествена храна, но средствата за това не достигат. При нас повечето от децата са от социално слаби семейства и ако не им предлагаме храна, те няма да идват на училище“, обясни директорката.

От Българската агенция по безопасност на храните обясниха, че ако преди продуктите, с които се приготвя обяда в училище, е можело да отговарят на определени качествени показатели, то вече те задължително трябва да са по БДС и „Стара планина“. Това предвижда Наредба №9.

За промените стана ясно още през ноември миналата година, но бизнес операторите имаха една година гратисен период, в който да могат да снабдяват с наличните храни до изчерпване на количествата им. На практика този срок изтича на 3 ноември.

Източник: dnes.bg