Мнения

Хонг Конг има „най-добре свързаните“ потребители в света

През тази седмица германската компания за маркетингови изследвания GfK публикува актуалното издание на своя Connected Consumer Index („Индекс за свързаност на потребителите“) – изследване, което се публикува всяка година от 2010 г. насам, съобщи qz.com. Изследването обхваща потребители от 78 страни и има за цел да определи в каква степен и от какви устройства те комуникират и ползват дигитално съдържание в интернет. В новия индекс на първо място е Хонг Конг, следван от страните от Северна Америка (САЩ, Канада и Мексико) и от Обединените арабски емирства (ОАЕ). През миналата година челото на класацията изглеждаше по същия начин, с изключение на ОАЕ, която се изкачва от осма на трета позиция.

През тази година индексът на България е 351 и нараства с 26% в сравнение с 2015 г. Този резултат е по-висок от средния за света (313) и от този за Централна и Източна Европа (328), но е много по-нисък от стойността в Западна Европа (805).

Основният извод от индекса е, че смартфонът е основното средство за свързване в мрежата в глобален мащаб. Според авторите на изследването през следващите 2-3 години в този сегмент ще отбележи огромен растеж в Близкия Изток, Африка и развиващите се страни от азиатско-тихоокеанския регион. На развитите пазари тенденциите са други и там хората все повече използват технологии като носими устройства, свързани автомобили и „умни домове“.

Лидерът Хонг Конг дължи водещата си позиция на повсеместния достъп до бърз и сравнително евтин интернет достъп. Почти всяка сграда в територията разполага с широколентова връзка с мрежата.