Училища

Холандия дава пари за училището в затвора в Бойчиновци

Холандското правителство е отпуснало € 7 000 за училището в единствения затвор за непълнолетни у нас – този в Бойчиновци, съобщава в-к „Конкурент“. Парите ще бъдат похарчени за подобрения в класните стаи.

На 15 септември лишените от свобода момчета ще седнат на нови чинове, ще бъдат зарадвани и с нови мебели, черни дъски, столове и др.

Обзавеждането се очаква в началото на следващия месец. То е произведено специално за специфичните нужди на заведението и на обитателите му.

Сътрудничеството между затвора и правителството на Холандия е от няколко години. Детският затвор е част от голям проект на държавното предприятие „Затворническо дело“, по който 9 000 души лишени от свобода са обучавани в различни занаяти с цел по-бързото и лесно адаптиране към живота след изтърпяване на наказанието. Условието е, те да са грамотни.

Към момента броят на момчетата в затвора е 85. Вестникът обаче уточнява, че точният брой на учащите се ще е ясен малко преди старта на учебната година.

И нещо любопитно. Миналата година 22-годишен абитуриент от затворническото училище изкара 4,43 на матурата по география, и 4,41 по български език. И двете му оценки бяха над средните за страната.