Учители

Хиляди учители излязоха на протест

Хиляди учители излязоха на демонстрация в Лисабон в знак на протест срещу съкращенията в образованието, предвидени в мерки за строги икономии на местното правителство, предават световните информационни агенции.

Освен това намеренията са да се увеличи работното време. С мерките се стреми адекватен отговор на изискванията на международните кредитори на Португалия.

Учителите вдигнаха плакати и транспаранти, а също така и скандираха:

„Обединени учители!“, „Да на заетостта, не на уволненията“, „Няма напредък без знание“. На транспаранти се четеше „Учители на борба“, а част от преподавателите бяха облечени с черни дрехи.

„Ние се опълчихме и ще продължим да се борим. Ако учителите не бяха реагирали, правителството щеше да има свободата да премахне още работни места“, заявява Мариу Ногейра от Националната федерация на учителите, която организира демонстрацията, цитиран от „Дневник“.

Икономическата ситуация в Португалия е най-сериозната от повече от 40 г. За тази година пък се очаква намаление на БВП с почти 2%.

Правителството възнамерява да намали бюджетния дефицит чрез реформиране на икономиката и така се надява по-бързо да излезе от ограниченията, наложени заради предоставената финансова помощ. Целта е това да се случи до средата на следващата година.

Безработицата в иберийската държава е около 17%, а хиляди фирми фалираха в резултат на увеличение на данъците и съкращаването на държавните разходи след 2011 г.