Ученици

Хиляди теглят кредит, за да учат

Около 7000 са студентите, които са се възползвали от възможността да изтеглят банков кредит за обучението си, коментира в ефира на Нова Тв образователният министър Сергей Игнатов. Той отговаряше на въпросите на колегата си на поста по време на управлението на коалицията между БСП, ДПС и НДСВ Даниел Вълчев.

Бройката студенти е за времето, в което Игнатов заема поста. Както е известно с идването на ГЕРБ в управлението, министър на образованието беше Йорданка Фандъкова, която напусна ветровитата длъжност, за да заеме мястото на столичен кмет.

През 2011 г. държавата е отделила 42 млн. лв. за гарантиране на студентските заеми, които покриват таксата за обучение, а учащият започва да изплаща дълга си след завършването си за срок от 10 г. при 7% лихва.

Игнатов се похвали, че парите, с които държавата гарантира заеми за обучение, ще набъбнат двойно от средата на 2012 г. до 84,5 млн. лева. Министърът застана твърдо зад реформите в образованието, защото те създават „по-голяма автономност и независимост на образователната система“.