Ученици Училища

Хиляди деца не са в класните стаи, вижте причината

Оттам припомниха, че от 15 август стартираха дейности по включване в платформата чрез защитени информационни канали и индивидуални портали на всички детски градини от пловдивския регион.

Екипите за обхват са осъществили 2450 дейности и мерки, като са посетени 1544 адреса на деца, за да бъдат обхванати всички през тази учебна година. Предстоят работни съвещания с директорите и служителите на администрациите, които са ангажирани с механизма.

Директори обаче очакват повишаване на броя на отпадналите, което не е отчетено в статистиката. Причината е изискването, което бе въведено тази пролет – при напускане на държавата детето да се отписва документално чак когато родителите представят бележка, че е записано в училище зад граница. Семействата обаче масово заминават и не го правят. Така учениците се водят в списъците, без да ходят на училище, и школските шефове нямат право да ги отпишат поради липса на документ, че са продължили другаде. Това може да стане чак след 2 месеца отсъствие. За неявилите се в началото на учебната година те изтичат този месец. След отписването обаче в платформата те пак се водят отпаднали, макар че реално не са, а семейството се е преместило да живее другаде и има вероятност децата да ходят на училище там. Така топката остава у директорите, тъй като в базата данни за тяхното школо се трупат отпадащи въпреки усилията, които са положили по механизма.

Друг проблем е, че понякога екипите откриват деца при обходите, но съответното училище е с пълни паралелки и няма къде да ги запише. В този случай се иска разрешение от Регионалното управление по образование за прием над лимита. По регламент пак РУО се произнася в коя гимназия да бъдат записани учениците, които са от 8. клас нагоре. Докато минат процедурите обаче, се случва ситуацията отново да се промени.

Източник: marica.bg