Мнения

Хиляди граждани се присъединиха към мирното литийно шествие на Българската православна църква

Участниците в литийното шествие пеят църковни песни Хиляди граждани се присъединиха към мирното литийно шествие на Българската православна църква (БПЦ), която призова да се въведе вероучението като редовен предмет в училище. Това е начинът да се поставят здравите духовни устои, заявиха от Светия синод.

Църквата настоява да е въведе задължително обучение по религия – православие, от 1 до 12 клас. По мнението на Ловчанския митрополит Гавриил, изразено преди шествието, е добре въвеждането на религиозното обучение да стане още от предучилищната подготовка. От 2012 г. предучилищната подготовка за 5-годишните деца е задължителна.
Точно в 12 часа камбани зазвъняха във всички православни храмове в страната и дадоха старт на литийното шествие в София. С тропари и песнопения хиляди миряни тръгнаха от НДК и преминаха по централни софийски улици до храм-паметника „Свети Александър Невски”.
На площада на специална платформа българският патриарх Максим и архиереите отслужиха молебен за българските деца и за задължително обучение по религия. Патриархът пожела божието благословение да бъде над всички, след което всички на площада запяха „На многая лета“. Последва химнът на България с развети трибагреници.
 По данни на организаторите, в шествието са се включили 10 000 души от цялата страна, предаде „Фокус“. В специално обръщение БПЦ призова държавата да изпълни дълга си и да въведе задължително обучение по религия предвид задълбочаващата се ценностна криза. Тестът бе прочетен от русенският митрополит Неофит, който е и говорител на Светия синод. Той припомни още ролята на църквата през Възраждането и създаването на първото светско училище. Няма цивилизована, особено европейска държава, в която религиите да не са отделени от образованието и навсякъде държавното начално и средно образование е СВЕТСКО!!! Който иска детето му да учи религия да го праща на неделно училище Против! След като приключиха словата, всички започнаха да скандират „Православие”. На един от лозунгите, носени от гражданите, бе написано: „66 години атеизъм стигат!”

Църковна делегация от синодални митрополити, духовници, родители и деца внесе в президенството, Народното събрание, Министерски съвет и МОМН гражданска позиция за незабавни законодателни промени за въвеждането на конфесионално обучение по религия (вероучение) в задължителната учебна подготовка и в детските градини. Концепцията на Светия синод предвижда да има профили в училище – религия-католицизъм, религия-ислям, а за учениците, които не желаят да изучават религия, да има предмет етика.
В момента в училище се изучава религия като свободно избираем или задължително избираем предмет.
След среща с представители на литийното шествие министърът на образованието Сергей Игнатов заяви, че ще внесе за обсъждане през следващата седмица в Министерския съвет петицията на Светия синод. По думите му сега не може да има никакви промени, защото „учебната година вече е в ход“, но предстои много широко обсъждане на въпроса с изучаването на религията, а вмедомството и цялото правителство ще отговорят на обществения интерес „такъв, какъвто е той“.