Ученици

Хванаха пиян и дрогиран шофьор на автобус с ученици

Във Варна задържаха водач на ученически автобус с 1.27 промила алкохол в кръвта, употребил е и наркотици.  Автобусът с около 35 деца от ОУ „Васил Априлов“ в града и родители тръгнал сутринта в неделя за екскурзия до Банско.

41-годишен водач на автобус, превозващ ученици, е задържан в неделя сутринта във Варна, малко след като е потеглил на път. Това съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Според официалната информация по случая, към 8,30 часа в неделя, при извършване на задължителна полицейска проверка на автобус „ЕОS“ е установено, че 41-годишният му правоспособен водач от Варна, е употребил алкохол с концентрация 1,27 промила в издишания въздух.

Автобусът, който е собственост на частна фирма, бил нает от ОУ „Васил Априлов“ в града за ученическа екскурзия до Банско. Скандалният шофьор потеглил с група от около 35 деца и родители. По-късно, при допълнително направените от проверяващите тестове е констатирано, че освен алкохол, той е употребил и наркотични вещества. Засега не се знае какво точно, но след лабораторните анализи ще се установи и това, заяви Ивана Милева от ОД на МВР-Варна.

Наложило се фирмата да извика друг шофьор, който да изпълни ангажимента по екскурзията и децата са потеглили с малко закъснение. Според Милева, съществува взаимодействие между училищата и полицията, при което се събира информация а всяка една учениеска екскурзия – посока, брой пътуващи, крайна точка, превозно средство, задължителн престой за почивки…

Така, при всеки от потеглящите автобуси с деца, се осъществява необходимия контрол за изправността на машините и състоянието на шофьорите, които ще возят децата. При този случай шофьорът е поискал да тръгнат по-рано от предварително обявения час, като вероятно се е опитвал да осуети контролната проверка. Той обаче бил спрян на изхода на Варна.

Според полицейското му досие, той неведнъж е нарушавал правилника за движение, като е залавян да шофира след употребата на алкохол. Затова е бил осъждан и на два пъти му е отнемана книжката. 41-годишният пиян и дрогиран водач на автобуса във Варна е задържан в ареста за срок до 24 часа, а по случая е образувано досъдебно производство.

Само за 5 дни в края на май и на 1 юни в страната станаха 4 инцидента с участието на ученически автобуси. От ОД на МВР-Варна посочиха, че вече е в ход национална акция срещу пияни и дрогирани шофьори. Освен за алкохол и наркотици, ще се следи и за наличието на застраховка „Гражданска отговорност“, технически прегледи и неплатени глоби. Проверките ще продължат до 10 юни в цялата страна.

Според данните от полицейската справка, при проведената у нас предишна подобна акция, са проверени около 19 000 водачи, от които 246 са били пияни, а 51 – дрогирани.

Източник: monitor.bg