Учители

Хасковски преподаватели: Няма да има качествено образование с бедни учители

С бедни учители качествено образование няма да има. От бедния човек не може да се очаква да върши качествена работа, коментираха хасковски преподаватели на среща с депутата от БСП и член на парламентарната комисия по образованието Донка Симеонова. В срещата участва и народният представител от БСП от Димитровград Виолета Желева.

Директори се обявиха за опростяване на учебниците и така децата да имат по-леки раници.

Широко дискутирана бе и темата с недостатъчното финансиране. Беше даден примерът със семейство хасковски учители, които имат двама студенти и не се чувстват като работещи хора заради малкото пари. Директори сметнаха, че ако едно училище има 350 ученици, то може да се издържа. Те се оплакаха, че повишаването на парите за издръжка на учениците е по-малко от повишаването на учителските заплати, като не се предвиждат и средства за поддръжка на училищната база.

Коментира се и мандатността на директорите от 5 г., като бяха зададени въпроси, а защо не и учителите да са с мандатност или експертите в РУО. Ако един учител е бил 5 г. в ПМГ например, след това да е толкова в училището в Долно Големанци.

Преподавателите коментираха, че механизмът за връщане на отпадналите деца в училище е неработещ, защото вече месец от екипите липсвали представители на полицията, социалните и общините, защото не им се плащал извънреден труд.

Директори се изказаха, че трябва да се върне повтарянето за учениците от 1 до 4 клас, защото сега имало деца, които идват неграмотни в 5 клас, а след това делегираните бюджети ги задържат и до 12 клас.

Директор на хасковска детска градина пък посочи, че в последните няколко години до 10% са се увеличили децата с проблеми в поведението – на 3 г. нямат речеви умения, не могат да си задържат вниманието за повече от 5 мин. Ако не се работи с тези деца, след това те са основен фактор за агресията по училищата.

Симеонова се ангажира да предаде проблемите на предстояща кръгла маса по проблемите на образованието.

Източник: haskovo.info