Ученици

Хаос около записването в гимназиите

Второто класиране за гимназиите излезе вчера, а от Софийския регионален испекторат разкриха любопитни подробности около положението в столицата. Нито една паралелка не е запълнена докрай, твърдят от там, цитирани от всекидневника „Труд“.

Интересното е, че родители масово са подавали заявления за участие на второ класиране, въпреки че децата им са приети първо желание на предишното.

Шефката на инспектората Ваня Кастрева разказва и за други случаи, в които 94 деца, приети в желаните специалности са били заплашени от отпадане, тъй като не са ги потвърдили и не са се записали. Родителите им си мислели, че след като са приети първо желание, записването става автоматично и не сметнали за необходимо да подават заявления. Някои от децата вече се радвали на заслужен отдих на морето, когато разбрали че са под угрозата да не учат там където искат.

„От години не е променян начинът на прием, има много информация за него и не можели да си обяснят объркването на родителите“, недоумяват от РИО.

„Труд“ продължава с интересните случки. Ученик, приет в паралелката „медицинска техника с немски език“ по първо желание, не се записал, а след това се оказало, че майката дешифрирала абревиатурата НЕ (немски език) като „не е приет“. Това донесло и сериозни неприятности на „несправилият“ се седмокласник, който всеки ден бил упрекван от родителите си.

Имало и още по-фрапантни случаи на ученици с много висок бал, които записали немската и испанската гимназия на последно място в своите желания. На първо изредили обикновени паралелки. Други пък записали само топучилища, за които изобщо не им стигал успехът.

Всъщност успехът за най-търсените училища е паднал съвсем малко, с няколко стотни.

Общо 2368 са били класирани за останалите след първия тур 2926 места. 385 деца не са участвали, вероятно защото са избрали да учат на други места.

От днес до 6 юли е срокът за записване по второ класиране. По-същество то е последното за кандидатите. Тези, които не се запишат, ще отпаднат от мястото, в което са приети сега. За третия тур се кандидатства отново, с нови документи и само за местата, които са свободни, завършва материала си „Труд“.