Учители

Хаос в училищата заради пенсиониране на учители и директори

Редица директори са бързали да пенсионират учители заради по-високите обезщетения от 1 август. От следващия месец учителите ще взимат 10 заплати обезщетение при прекратяване на договора, вместо досегашните 8 заплати. Тази част от новия училищен закон влиза в сила веднага и е финансово подсигурена, въпреки че новите правила за финансиране на училищата са отложени за 1 януари 2017 г.

Липсата на яснота около обезщетенията обаче поражда опасения, че за по-високите суми няма да има достатъчно пари в бюджета. Извън принудителното пенсиониране, много учители по собствено желание тръгват към тази стъпка заради застъпването на две реформи – пенсионна и училищна. Част от тях имат навършени години и стаж, но има и преподаватели, които се възползват от възможностите за ранно пенсиониране, пише в. „Сега“.

При прекратяване на правоотношението сумите за обезщетения на учителите се плащат от хазната, като част от националната програма за оптимизация на училищната мрежа, като държавата вече осигурява на 100% и обезщетенията в детските градини, които по принцип се издържат от общините. 

Източник: actualno.com