Институции

Хакери откраднаха личните данни на над 200 000 деца през “умни играчки“

Личните данни на 6 милиона потребители, включително и на над 200 000 деца, бяха откраднати след хакерска атака на сървърите на компанията за „умни“ играчки VTech. „Умните играчки“ са устройства, които при игра се „учат“ да отговарят по-добре на нуждите и желанията на детето.

За целта те имат вградена операционна система, микрофон, камера или други сензори и могат да се свързват чрез безжичен интернет с компанията производител, където постъпващата през камерата и микрофона информация се обработва и съхранява.

Личните данни, откраднати от VTech, са именно такива, натрупани по време на игра или при задължителната регистрация на играчката онлайн. Засегнати са клиенти от 16 страни, най-пострадали сред които са тези от САЩ и Франция.

Марк Джеймс от голямата компания за онлайн сигурност ESET коментира: „Ужасяващ в ситуацията е фактът, че личната информация на децата, която е открадната, може да позволи на трети лица да се сближат с детето, да имат повод да разговарят с него и дори да станат близки приятели[…]“. Сближаването с детето през общи интереси и изнудването с чувствителна информация са най-популярните стратегии, които се използват от педофили и други злонамерени потребители за подмамване на деца и склоняването им към сексуални действия пред камера или на живо.

„Умните“ играчки набират голяма популярност сред децата особено с наближаването на коледните и новогодишните празници. Миналата седмица на пазара беше пусната високотехнологична версия на най-популярната кукла на света Барби. Тенденциите са все повече от предметите в ежедневието ни, включително и тези, използвани от деца, да имат онлайн връзка и да събират и съхраняват чувствителна информация за клиентите на сървъри на компанията производител. Очакванията са, че през 2020 г. ще има над 200 милиарда свързани устройства на планетата, което прави дигиталната грамотност задължително умение, както за децата, така и за техните родители.

Повече информация за „умните играчки“ и рисковете, които крият те, може да намерите тук.

Източник: safenet.bg