Учители

Футболен национал стартира кампанията “На училище с усмивка“

Вратарят на българският национален отбор по футбол, Николай Михайлов стартира благотворителната инициатива „На училище с усмивка”, Кампанията има за цел, да помогне на българските ученици в малките класове, като улесни техния учебен процес.

„Идеята ми се роди, след като получих писмо (виж в края на материала) от Даниела Петрова, преподавател от Основно училище „Христо Ботев“ в с. Лопян. В него тя ми разказа за желанието си, да обучава децата в своя клас с нов софтуерен продукт, който ще улесни техните уроци. Тази кампания е опит да помогна на повече деца от различни градове на България. Надявам се и други хора с възможности да се включат в тази инициатива“, пише футболистът в личния си сайт.

Кампанията „На училище с усмивка“ стартира на 15 август 2011. В нея има право да участва всеки български учител, който преподава в Основно училилище, на ученици между 1 и 4 клас. Достатъчно условие е да бъде попълнена анкетната форма на личния сайт на футболиста (www.niki-mihaylov.com).

На 12 септември по време на Първата национална образователна конференция „Енвижън“, ще бъдат обявени двамата победители, които ще получат пълния софтуерен пакет за една календарна година.

Пакетът включва всички модули, поддръжка, обновявания, готови уроци за 1-4 клас, както и десет безжични мишки, които ще позволят на децата безпроблемно да боравят с уроците. Внедряването на системата не само в начален, но и в прогимназиален етап на образованието е официално одобрено от Регионалния Инспекторат за Образование – София-град.

Системата е оценена като интуитивна и лесна за възприемане от децата, като в същото време влияе положително на учебния процес. Към този момент тя се прилага в над 50 български града, в повече от 100 училища и близо 250 класа.

Софтуерната система е създадена от млад екип от български компютърни специалисти и цели да помогне в справянето на два големи проблема в българското училище – оборудването на класните стаи и липсата на интерес към науката у децата.

За да бъде постигнато това системата е проектирана така, че да осигури активното участие на всеки ученик в учебния процес, чрез ефективно използване на ресурсите.

„Всичко започна с участието ни в състезанието Imagine Cup през 2009г., когато сформирахме екипа и когато се роди идеята за този проект. След доста безсънни нощи успяхме да създадем нещо наистина полезно и интересно и пожънахме редица успехи“ – разказа Кирил Русев един от създателите на програмата.