Учители

Френски учители въстанаха срещу съкращенията

Учителите във Франция излязоха по улиците на страната вчера, организирани от общонационална стачка срещу съкращенията на работните места в образованието. Според различни източници, процентът на протестиращите е бил между 25 и 50%.

Данните на образователното министерство показват 29% от началните учители и 22% от гимназиалните. Синдикатите обаче говорят за двойно повече хора по улиците (54%).

Проблемът е в предстоящото съкращаване на около 14 000 педагози през 2012 г. Първата „вълна“ на орязване на десетки хиляди позиции на заети в образованието беше през 2007 г.

Позицията и приоритетът на президента Никола Саркози е отговорността към служителите, изправени пред международна конкуренция във време на икономически затруднения, а не към работещите в бюджетната сфера.

Педагозите обаче контрират, че тези мерки ще застрашат конкурентноспособността на Франция и френското образование в дългосрочен план. Учителите посочват, че качеството на образованието се понижава, тъй като класовете стават прекалено големи, а някои класове трябва да се слеят. По думите им селските райони са особено засегнати. През юни профсъюзите свика стачка, като обвиниха правителството, че е поставило държавното образование на колене.

Учителите във Франция в началното и средно образование са около 850 000. Училищата не са затворени изцяло заради правилата при стачка да се осигуряват поне минимална част от съответната услуга в държавния сектор. Участие в стачката за първи път взеха и преподаватели от училищата в частния сектор.