Мнения

Френският посланик: Сътрудничеството е от полза и на двете страни

От името на Френския институт и Посолството на Франция г-н Гийом Робер благодари за нова стъпка на сътрудничество – споразумението за сертифициране на билингвалното франкофонско обучение в България.

„Присъствието на френски стажанти-учители в обучението по френски език в България е предимство и шанс за българските ученици. Това е изключителна възможност да участваме във Вашето отваряне към света и Европа. Надяваме се така френският език да участва малко повече от другите езици  в отварянето към света и Европа“, с удовлетворение заяви г-н Робер.

Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан  също изрази задоволство от подписването на споразумението. Той съобщи, че скоро ще бъде подписано споразумение между френския лицей „Виктор Юго“ и Департамента за езиково обучение към СУ „Св. Климент Охридски“ за изучаване на български език във френския лицей със сертификат.

„Така нашето сътрудничество ще важи не само за българите, които учат френски във френската гимназия, но и за французите, които учат български език“,  заяви в заключение той.

Основната цел на това Споразумение е да се стимулира   билингвалното обучение на френски език, като се оцени фактът, че езикът е същевременно и средство за придобиване на научни знания, и за професионална ориентация на младите хора.  Възможността за придобиване на сертификат за билингвално франкофонско обучение ще допринесе за усъвършенстване на говорните компетентности по френски език на учениците, както и за развиване на техните научни интереси и умения за изследователска дейност.

Още по темата