Училища

Френската гимназия и 2-ро СУ преобръщат модела на преподаване с Кан Академията

Проект на Сдружение “Образование без раници” с подкрепата на Столична община, Програма Европа 2017, предвижда създаването и прилагането на пилотен модел и добра практика за “обърната класна стая”, използвайки безплатния, достъпен за всички инструмент на образователната платформа Кан Академия (Khan Academy). Поредица от събития за родители и ученици представят възможностите и предимствата на Кан Академията, а двете пилотни училища – 2 СУ „Акад. Емилиян Станев” и Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин” – вече стартираха използването на най-добрата онлайн платформа в света в няколко пилотни класа.

На 28 октомври 2017 г., събота, от 10:00 до 13:30 ч. във ВУЗФ (Висшето училище по застраховане и финанси, кв. Овча Купел, ул. Гусла 1, 1618 София) предстои събитие за родители (вход свободен след регистрация), на което ще бъдат представени възможностите на Кан Академията като най-добрия инструмент в света, насърчаващ децата да развият практически умения и да учат със своето собствено темпо по един интересен начин, позволяващ контрол и наблюдение върху прогреса им от страна на учители и родители. Включени са и лекции за това как да променим нагласите към ученето, как да изградим желание за постоянно развитие у децата, какво трябва да знаем за дигиталната грамотност и сигурност и др. Регистрацията за събитието е достъпна тук.

Проектът ще приключи с конференция през ноември 2017 г. с участието на всички заинтересовани страни и институции, на която ще се обсъдинуждата от по-широко внедряване на иновативни инструменти като Кан Академията в българското образование.

Подробна информация за проекта може да намерите тук.

Сдружение „Образование без раници“цели да подпомага осъвременяването на образованието в България и да създава алтернативни образователни и културни ресурси. Основният проект на сдружението в момента е преводът, популяризирането и прилагането на най-мащабния онлайн портал за образование в света – Кан Академията. Безплатната платформа е технологично най-развитата и предлага над 8000 урока и 100 000 упражнения, обхващайки учебните предмети от 1-ви до 12-ти клас, вкл. математика, ИТ, науките и много други. Академията се използва по цял свят от над 40 млн. потребители, вкл. 1,8 млн. учители. Тестовият сайт на Кан Академията на български език е достъпен на: https://bg.khanacademy.org/

Програма Европа на Столична общинасе осъществява успешно вече девета година, като насърчава взаимодействието между структурите на гражданското общество и органите на местното самоуправление в София при достъпа до политики и прилагането на добри практики, свързани с членството на България в Европейския съюз.

Източник: Образование без раници